Obama vyjadril poľutovanie nad svojím výrokom o "poľskom tábore smrti"

01.06.2012 Celý región

Varšava 1. júna (TASR) - Americký prezident Barack Obama vyjadril v liste adresovanom poľskému prezidentovi Bronislawovi Komorowskému poľutovanie nad tým, že v súvislosti s koncentračným táborom hovoril nedopatrením o "poľskom tábore smrti". Vo Varšave o tom dnes informoval vedúci prezidentskej kancelárie Jaromir Sokolowski.

Obamova zmienka o "poľskom tábore smrti" počas utorkového udeľovania Medaily slobody poľskému hrdinovi druhej svetovej vojny Janovi Karskému vyvolala rozhorčenie poľských predstaviteľov. Komorowski v tejto záležitosti Obamovi v stredu napísal.

Sokolowski dnes povedal poľskej tlačovej agentúre PAP, že Obama mu odpovedal: priznal, že išlo o chybu a nijaké poľské tábory smrti neexistovali; poznamenal, že koncentračné tábory, ako boli Osvienčim, Belzec, Treblinka a iné, v okupovanom Poľsku zriadili a prevádzkovali nemeckí nacisti.

Obama zdôraznil, že Poliaci patrili medzi tých, ktorí trpeli za nacistickej okupácie - nacisti počas holokaustu zabili šesť miliónov poľských občanov, z toho tri milióny poľských židov, a mnohí Poliaci riskovali svoje životy, aby židov zachránili, citovala Sokolowského PAP.

Americký prezident tiež pripomenul, že Poľsko patrí medzi najbližších a najsilnejších spojencov USA a vyjadril presvedčenie, že spolupráca oboch krajín v budúcnosti ďalej posilní ich neporušiteľné vzťahy priateľstva a solidarity.

Hovorca americkej Rady národnej bezpečnosti Tommy Vietor povedal, že Obama "poukazoval na nacistické tábory smrti prevádzkované v Poľsku". Zdôraznil, že prezident preukázal "skalopevnú oddanosť" spojenectvu USA a Poľska.
 

Vyberte región